Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan tenggiri atau potongan badan & ekor nya.
- 1 inch halia - di hiris
- 2 ulas bawang putih - di hiris
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 1 datang lobak merah - dipotong dadu
- 2 biji ubi kentang - dipotong dadu
- 2 helai daun sup
- 2 helai daun bawang - dihiris
- ikat Soo Hoon - Rice Vermicelli (Direndam)
- Minyak masak
- 2 sudu besar bawang goreng
- 1/2 sudu teh serbuk lada putih
- Air mengikut cita rasa
- 1 cub knorr ayam - Optional - Stock ayam/Sayuran
Cara penyediannya:
- Panaskan minyak di periuk,masukkan bawang,halia dan bawang putih.
- Bila layu, masukan air dan knorr ayam/ikan bilis.
- Masukkan sayur2an lobak merah & ubi kentang.
- Bila sup mendidih, masukan Soo Hoon yang sudah di rendam dan kepingan Ikan Tenggiri.
- Masukkan daun sup dan bawang. Bubuhkan sedikit serbuk lada putih.
- Tutup tudung periuk dan kechilkan api keparas paling rendah. Sajikan panas2 dengan daun sup dan bawang goreng.
- Boleh membuat sos kicap manis dengan chilli hiris - hijau & merah & perahan limau.
- Optional - Anda pun boleh meletakan daun celery kedalam sup. Ikan nya boleh digantikan dengan Ikan Kurau.
Oleh : Joha Hassan
Resepi Sup Ikan Tenggiri & Soo Hoon!!
No comments:
Post a Comment