Resepi Kek Pisang Gebu!! | Ramai betul pm Lola mintak resepi kek pisang gebu nii lepas Lola pos buat kek pisang ari tu . Malam ni Lola share la yer, Ni resepi Lola sendiri.. Tapi Memang senang, dalam sejam dah siap.. Boleh cuba yer kalau nak.. nak share pun di persilakan.
1) Campurkan 3 bahan di bawah ni ke dalam blender dan blend hingga gula tu uolls rasa dah betul2 hancur..
- 3 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak masak
2) Masukkan 5 biji pisang yang telah di potong ke dalam blender yang masih mengandung adunan pertama tadi.. Blend hingga pisang betul-betul hancur atau lumat...
3) Ni la rupaaa adunan tadi yang sudah siap di blend tadi...
Letak dalam bekas yer untuk masukkan tepung pulak
4) Lepas tu masukkan bahan di atas ni ke dalam adunan tadi.. Lola ayak dulu tepung, soda bikarbonat dan baking powder ni..
- 1 cawan SETENGAH tepung gandum
- 1 sudu tea baking powder
- 1 sudu tea soda bikarbonat
- 1 sudu tea ovalett
(Kacau lama sikit biar sebati)
*boleh letak esen vanilla jugak, tapi kat umah dah habis, malas keluar beli.. Hihihiiii
5) Lepas tu masukkan dalam loyang .. Tapi kat loyang tu pastikan uolls sudah sapukan dengan mentega atau marjerin di tepi dan dalam loyang tu yer.. utk pastikan kek tak melekat nanti bila nak potong..
6) Potong sebiji pisang nipis-nipis macam ni untuk di hiaskan atas adunan tadi
7) Ni rupaaa lepas di hias
8) Bakar pada suhu 170 selama 40 minit atau shingga kek telah masak dengan sempurna.
(Gambr ni kek dah masak yer)
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Hai Lola, terima kasih sudi kongsi resepi. Saya dah try memang sedap. Sudi2 lah singgah di blog saya https://thelynalina.blogspot.com/
ReplyDeleteKlu pakai tepung pe aik blh ke
ReplyDeletesya shre,tq
ReplyDeleteAzhan: Tenyata sangat gebu dan gebas!
ReplyDeleteBaru nak try harap menjadi..yq share resepi
ReplyDeleteSgt mudah dan gerenti jd. Saya dh buat byk kali. Hasilnya mmg puas hati.sy olah resepi, masukkan kismis. Mmg terbaik.
ReplyDeleteKalau xguna ovalette tu boleh ke? Sb xde kt rumah? Heheh
ReplyDeleteAlhamdulillah skali buat dah jd, terima kasih share resepi yer...
ReplyDeleteBoleh saya tahu pakai pisang ape?
ReplyDeleteApa2 pisang pn blh.
DeleteSaya dah cuba dan hasilnya gebu dan mudah
ReplyDeleteTerima kasih share resepi
Nanti cuba....Thanks kongsi
ReplyDeleteGuna pisang yg lebu sikit2 xpe x?? Pisang baru xde.malas pulak nak kuar beli hehhehe
ReplyDeleteSaya share ye resipi ni. Tq
ReplyDeleteSy share yer resepi..tq
ReplyDeletesy dh try resepi nie..semoga murah rezeki lagi si pemberi resepi
ReplyDelete