Responsive Ads Here

Sunday, 29 January 2017

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh!!


Bahan bahan:



  • 1 ekor patin saiz sederhana
  • 2 senduk tempoyak
  • 4 cawan air - agak agak pekat kuah disukai
  • 1 biji cili merah - optional untuk bagi kuah merah jer
  • Segenggam cili padi merah - ikut pedas disukai
  • 1 inci kunyit hidup
  • Secekak daun kesum
  • Sedikit garam



Cara cara:


  1. Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur pulak. 
  2. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.
  3. Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk.
  4. Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.
  5. Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. Masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah tutup api.



Nota:

  • Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.
  • Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.
  • Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.

* untuk seekor ikan patin, k.nor guna 3 cawan air dan 4 sudu besar tempoyak


Oleh : Kak Nor
Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh!!

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh!!

No comments:

Post a Comment