Resepi Tomyam Ala Thai Kaw!! | Mesti ramai peminat masakan thailand terutamanya tomyam nie kan?hari ini admin kongsikan step by step sediakan tomyam istimewa.. (Resepi mungkin lain dari biasa,, inovasi. Lain padang lain belalang, haaa gituu). Hidangan untuk 7 - 10 orang makan.
satu biji bawang merah
4 ulas bawang putih
cili kering di kisar bersama bawang
Info tambahan admin : Owner resepi letak tak smpai segenggam..kalau nk pedas lagi,boleh letak segenggam atau lebih smpai terbakar lidah hahaha
bahan di kisar tadi
bawang besar
bawang putih
cili kering
5 batang serai
6 helai daun limau purut
sayur kobis bunga & lobak merah
2 biji tomato di belah 4
1 packet cendawan
kiub tomyam maggie
1/2 tin susu cair cream
yg btol kaca pnutup puteh tu pes tomyam
yg tutup biru tu pes cili thai ntahh apa namanye huhuhu.. kat pasaraya mst ada
udang
sotong
isi ayam
bawang holland hiris besar
cili padi.. nk pedas ketuk kan dia
tumis bahan kisar
serai
3 kiub maggie tomyam
Info tambahan : Bila bahan dah ditumis baru masukkan air..Agak-agak air tu setengah periuk sederhana besar
1/2 botol pes tomyam (botol kecik) lihat pada sudu
1/2 botol thai chili pes
masukkan bahan di atas
cendawan
tomato
daun limau purut
Air limau thai @ perahkan limau buang biji nye. Kalau takde boleh ganti dengan perahan limau kasturi. Perah pastu rasa, ikut selera masing masing yer
Masukan bawang holland dan cili padi
1/2 susu cair
(isu susu/santan menjadi pendebatan hangat, hehe.. kalau taknak pakai takpe, suka lemak-lemak gituuu)
etak garam dan perasa.. ok siap di hidang dan ngapp!!..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
No comments:
Post a Comment