Bahan-bahannya:
- 1 kg rusuk daging
- 500gm isi daging
- bunga lawang, daun pandan, halia, air mawar dan garam secukup rasa. Rebus hingga empuk (2 jam)
- 1 biji bawang besar
- 2 tangkai daun ketumbar bersama akar nya
- 4 ulas bawang putih
- 1.5 inci halia
- 3 batang cili hijau
- 1 batang cili merah
- 1 mangkuk gajus
- 3 sudu makan bawang merah goreng
- *Kisar bahan-bahan di atas hingga halus
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar air koma (saffron)
- 2 tangkai daun ketumbar
- 10 biji tomato ceri
- 2 biji ubi kentang di potong dadu
- 1 batang lobak merah di potong dadu
- 2 mangkuk stok daging (dari air rebusan daging nya)
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu makan minyak masak
- Bawang merah goreng
Cara penyediaannya:
- Panaskan minyak dan cairkan mentega di periuk yang besar.
- Letakkan bahan2 yang sudah dikisar halus tadi, tumis hingga ia bangkit aroma nya.
- Letakkan stok daging, serbuk ketumbar dan jintan putih.
- Gaulkan rata2 letakkan air koma, letakkan garam secukup rasa.
- Letakkan ubi kentang dan lobak merah yang di potong dadu.
- Masukkan isi daging dan rusuk nya. Rasa kuah nya.
- Biarkan ia mendidih dan kentang nya empuk, kemudian masukkan tomato ceri masak dalam 3 minit lagi, tutup api.
- Sajikan dengan taburkan daun ketumbar dan bawang merah goreng.
- Sajikan panas2. Makan dengan nasi mentega, biryani atau roti2.
- Selamat mencuba!!
Oleh : Joha Hassan
Resepi Rusuk Daging Kuah Rempah Krim Gajus!!
No comments:
Post a Comment