Bahan-bahannya:
- 600gm Udang Lobster, asingkan kulit kepala dari badan nya. Rebus kulit nya dengan daun sup. Ambil isi udang nya, biarkan seketul-seketul kemudian tepikan
Bahan untuk mengoreng udang lobster:
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 5 biji bawang merah dihiris
- 2 sudu besar mentega
Untuk kuahnya:
- 2 biji ubi kentang
- 1 batang lobak merah
- 6 biji tomato ceri
- 300ml susu penuh lemak
- Secubit serbuk buah pala
- Secubit serbuk lada hitam
- Secubit serbuk daun thyme
- Secubit serbuk daun herba dill
- Garam secukup rasa
- 1/2 sudu teh minyak zaitun truffle (kalau ada)
- 1 bantal kecil roti peranchis di bakar kering
Cara penyediaannya:
- Panaskan kuali, letakan mentega, biarkan ia cair, letakan bawang putih dan bawang merah.
- Bila ia lembut letakan isi udang lobster dan goreng hingga ia masak.(goreng dalam 5 mins dan balikkan).
- Sesudah goreng angkat dan tepikan.
- Rebus kulit udang hingga masak bersama, ubi kentang, lobak merah, daun sup dan garam secukup rasa, ambil stok nya, tepikan kentang dan lobak merah sesudah masak.
- Ambil kulit2 udang yang lembut (badannya) dan kisar bersama secukup stok air rebusan nya (dalam semangkuk)
- Kisar hingga halus (ambil stok nya semula). Kemudian bersihkan blenda anda dan kisar kentang, lobak merah bersam a stok tadi. Letakan susu penuh lemak. Kisar hingga ia halus.
- Kemudian panaskan semula susu stok udang anda.
- Letakan serbuk buah pala, herba2 thyme dan dill. Serbuk lada hitam.
- Bila ia mendidih letakan minyak zaitun truffle, gaulkan kuahnya rata2.
- Sajikan panas2, letakan isi lobster didalam krim nya.
- Makan bersama roti perancis bakar.
- Taburkan sedikit lada hitam dan buah pala parut.
- Selamat mencuba!!
Oleh : Joha Hassan
Resepi Lobster Berkrim Lazat!!
No comments:
Post a Comment