Bahan-bahannya:
- 1kg Daging goreng (kambing atau lembu) di hiris tipis2.
- 3 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu teh biji Jintan Manis (Jintan Kasar)
- 1 sudu teh biji Jintan Putih (Jintan Halus)
- 1 inch halia di kisar atau tumbuk halus
- 4 ulas bawang putih - di tumbuk halus
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa, lebihkan sedikit supaya merasa manis-nya
- Kicap manis 2 sudu besar
- 1 batang kayu manis
- 3 atau 4 biji buah pelaga
- 1 biji bawang besar (kuning) di hiris bulat2
- 1/4 cawan air
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji ubi kentang di hiris wedges
Cara penyediaannya:
- Sangai biji ketumbar, jintan manis di kuali tempa minyak selama 3 mins saja atau bila baunya bangkit.
- Kemudian tumbuk rempah-rempahnya bersama halia dan bawang putih dan sedikit garam & gula sampai halus.
- Kemudian gaulkan kepada daging yang dihiris tipis bersama rempah serbuk kunyit/ketumbar & jintan halus.
- Perapkan selama 2 jam di peti ais.
- Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak dan kicap manis.
- Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi).
- Goreng daging yang berempah tadi, goreng hingga ia masak, letakan kicap manis sedikit, masukkan bawang besar yang di hiris bulat, masukan 1 batang kayu manis & 3 atau 4 biji buah pelaga.
- Goreng daging supaya garing dan sebati.
- Biarkan daging di kauli dengan api yang sederhana.
- Buburkan garam & gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula supaya rempah daging merasa manis sedikit.
- Goreng ubi kentang anda di kuali lain.
- Sajikan dengan kentang goreng.
- Makan dengan nasi putih atau nasi mentega.
- Selamat mencuba!!
Oleh : Joha Hassan
Resepi Daging Goreng Ketumbar Jintan!!
No comments:
Post a Comment