Bahan-bahannya:
- 500gm paru-paru - rebus paru hingga empuk dan dihiris-hiris sekeping
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai di hiris ambil bahagian kepalanya
- 1 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh biji lada hitam
- 2 sudu teh biji ketumbar
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- Secubit gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk mengoreng
Cara penyediannya:
- Panaskan minyak secukup untuk mengoreng paru-paru yang sudah di rempah dan di perapkan.
- Sajikan dengan daun salad and timun hiris bersama cili sos untuk cicahannya.
Sos Cilinya:
- 4 sudu besar cili kisar atau boh
- 1 mangkuk air assam jawa (segengam asam)
- 3 ulas bawang putih di titik saja
- 1 sudu besar cuka
- Garam & gula secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Masak sos cili nya bersama air asam, cuka dan letakkan bawang putih yang dititik.
- Bila ia mendidih, letakan garam & gula secukup rasa.
- Selamat mencuba!!
Oleh : Joha Hassan
Resepi Paru� Berempah!!
No comments:
Post a Comment