Bahan-bahannya:
- 500gm daging kambing cincang (minced meat)
- 2 lobak merah di potong dadu kecil
- 2 biji tomato dipotong dadu kecil
- 2 biji bawang besar dipotong dadu
- 2 chili hijau dipotong hiris
- 2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 batang inch kayu manis
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
- 1 inch halia - ditumbuk halus
- 2 helai daun ketumbar dipotong halus.
- 4 biji telur
- 2 sudu besar bawang merah goreng
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar minyak sapi gee/mentega
- Minyak masak (Canola/Sayur)
Cara penyediaanya:
- Daging kambing cincang digoreng dahulu dengan minyak sapi, rempah kayu manis, serbuk ketumbar, jintan manis, kunyit, sedikit garam dan lada hitam, kemudian ditepikan. Keluarkan kayu manisnya.
- Panaskan minyak masak di kuali, masukan bawang besar,bahan yang ditumbuk halus dan kayu manis.
- Bila bawang mula lembut, masuk daging goreng, lobak merah, cili hijau dihiris, daun ketumbar, bawang merah goreng dan tomato dadu.
- Gaulkan hingga sebati.
- Letakan garam secukup rasa.
- Bila masakannya masak, angkat dan tuangkan dimangkuk pembakar (cassarole) buat 4 lubang sebesar sudu besar, tebal inti daging lebih kurang 1 inch,pecahkan telur sebiji kemudian masukan telur kedalamnya.
- Panaskan oven dan bakar selama 10 mins hingga telur nya masak.
- Sajikan panas, dimakan dengan pelbagai roti. Chapati, Roti Peranchis, Roti putih biasa, Roti Naan dan lain2
- Selamat mencuba!!
Asal : Norasiah Mohd
Oleh : Joha Hassan
Resepi 'Shashuka' Daging Enak!!
No comments:
Post a Comment