Inilah lauk Ayam Masala yang dimasak untuk dimakan bersama Nasi Tomato. Tetapi lauk ini boleh dimakan dengan apa-apa nasi, dan ianya sedap sangat sampai terasa nak buat hari hari.. huhu.. Jom masuk dapur dan cuba... Jommm....
Bahan A:
1/2 ekor ayam - basuh bersih dan dipotong kecil
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu teh jintan manis
ayam digaul bersama serbuk kari dan jintan manis dan di perap selama 1 jam
Bahan B:
2 biji kentang dibelah 4
2 biji tomato dibelah 4
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus2
2 cawan santan
1 cawan air
3 sudu makan minyak utk menumis
garam secukup rasa
2 kiub pati ayan - ita tambah
Bahan C:
4 biji buah keras
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inc halia
2 inc kulit kayu manis
Cara Penyediaannya:
Panaskan minyak dan tumis bahan C hingga garing dan naik baunyer.
Masukkan ayam dan daun ketumbar. Gaul rata dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan air, kentang tomato dan kiub ayam dan masak hingga daging dan kentang empuk.
Masukkan santan dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!!
Sumber : Azlita
Resepi Ayam Masala Lazat!!
No comments:
Post a Comment