Daging Masak Hitam Manis Sedap!!
Bahan A - (asingkan kepada 2 bahagian)
Sumber : Ummi
Daging Masak Hitam Manis Sedap!!
Bahan-bahannya:-
- 1/2 kati daging batang pinang - dipotong dan direbus bersama kicap (air rebusan disimpan)
- 1/2 cawan kicap manis (cap Kipas Udang)
- 3 sudu besar cili kering yang telah dikisar (Kalu nak pedas, tambah lagi)
Bahan A - (asingkan kepada 2 bahagian)
- 3 sudu besar jintan manis ] disangai dan
- 3 sudu besar jintan putih ] dikisar halus
- 3 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah } dikisar
- sedikit halia
- bunga lawang
- kulit kayu manis
- buah pelaga
- asam keping
- minyak masak
Cara penyediaannya:-
- Daging yang dipotong/dihiris nipis direbus bersama kicap (simpan air rebusan.
- Bila daging telah empuk, gaul dengan sebahagian bahan-bahan A. Goreng sekejap sahaja
- Asingkan daging ke dalam pinggan.
- Tumis pula lebihan bahan A tadi.
- Masukkan cili kering, kacau sebati.
- Masukkan daging dan air rebusan tadi. Gaul rata.
- Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
- Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat. Angkat.
- Selamat mencuba!!
Sumber : Ummi
Daging Masak Hitam Manis Sedap!!
No comments:
Post a Comment