Resepi Lengkap Nasi Ganja!! | Assalamualaikum, selamat berhujung minggu...hari ni saya akan share resepi Nasi Ganja, Ayam Goreng Rempah, Kari Mamak. Resepi asal drpada Puan Ida Shahida, saya cuba ternyata memang sedap.. dan ni saya sediakan step by step untuk resepi lengkap ni...
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ?Ummi Dhia
Bahan-bahan untuk masak Nasi Ganja 3 pot beras:
Rempah 4 sekawan
rempah sup adabi
minyak sapi@butter
bawang merah 8 biji
bawang putih 4 biji
halia 2 inci
pewarna kuning telor.
tumis bawag-bawang yang dah di tumbuk dengan rempah 4 sekawan sehingga naik bau
Kemudian masukkan rempah sup tunggu sehingga garing dan pecah minyak masukkan air 4 1/2 cawan pot
Beras 3 pot yang telah di cuci dan di tos kan
Lepas masuk air tunggu mendidih masukkan beras
Masukkan cili sos dalam 2 senduk. saya guna senduk ikea yang 1.90 tu je.. hihi
Masukkan pewarna kuning telor dalam 5,6 titik sehingga dapat warna kuning macam tu. Kemudian alih kan ke rice cooker, masak seperti biasa..
Taraa... dah masak nasi ganja ni...cantikkan..
Ok ni bahan untuk ayam goreng berempah:
semua ni kisar halus dengan sedikit air...jangan cair sangat sebab nak salut dekat ayam..
2 batang serai
1 inci halia
bawang putih 3,4 biji
bawang merah 8 biji
Ayam yang dah di basuh dan di tos kan
Ok, ni salutan ayam ye, letak bahan yang dah di kisar tadi bersama daun kari, serbuk kari ayam 8sudu, jintan manis dan serbuk ketumbar 1 sudu, garam
Ok gaulkan, dan perap sekurang-sekurangnya 30 min, lagi lama lagi sedap
Goreng dalam minyak yang banyak dan panas... dan kontrol api... mula besar, nampak permukaan dah nak garing, sederhanakan api dan kemudian slow...supaya ayam masak sempurna dan rempah x hangus
Ayam yang telah di goreng... nyum
Bahan-bahan untuk masak kari mamak:
1 ketul rencah ayam maggi@knorr
asam jawa
5,6 biji bawang merah
2,3 biji bawang putih
1 inci halia
tumbuk halus. dalam mangkuk letak 2 peket kecik kari ayam, 1 paket kari ikan, 1sudu serbuk cili
Rempah tadi tu kita bancuh jadi kan paste
Tumis bahan-bahan yang di tumbuk
Masukkan rempah dan tunggu sehingga rempah masak dan pecah minyak baru masukkan air asam jawa
Masukkan air dalam 3 mangkuk
Dan tunggu sehingga kuah betul-betul pekat, kari mamak yang sedap ialah kari yang pekat.. perlu mendidih berkali-kali.. perasakan dengan garam dan serbuk perasa..
Ok.. dah boleh ngappp... untuk tambahan saya rebus bendi dan telur masin... nyummmmm... selamat mencuba... lepas ni xpayah pi jauh-jauh sampi ke utara nu nak makan nasi ganja... kenapa panggil nasi ganja.. sebab sekali rasa nak lagi dan jadi gian... hihihihi
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
No comments:
Post a Comment