Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari!!
Bahan-bahan:
- Kayu manis
- Bunga lawang
- Buah pelaga
- Cili kering blender
- Bwg beso (hiris)
- Bwg Putih (hiris)
- Halia (hiris memanjang)
- Cili padi ijau/merah (belah dua)
- Daun kari
- Air Asam jawa
- Kicap
- Air ckit utk kuah
- Garam (jika perlu)
- Aji/gula
- Bawang besar (hiris bulat)
Semestinya bahan utama adalah ayam (goreng duhulu tapi tak payah goreng garing sangat)
Cara membuatnya:
1. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan hiris dan daun kari smpai naik bau.. Pastu masukkan cili blender dan tumis sampai garing..
2. Dah garing masukkan air asam jawa sikit, kicap dan air.. Biar kuah mendidih dalu..
3. Bila kuah dah mendidih masukkan ayam goreng.. Masukkan garam (jika perlu), aji dan gula secukup rasa.
4. Biarkan mendidih lagi skali dan masukkan bawang hiris bulat dan cili padi.. Siap..!!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari!!
Sumber: Nur Farhana Ismail Ann
No comments:
Post a Comment