Seperti yang saya tulis sebelum ini sebagai wanita berkerjaya, saya suka sesuatu yang cepat, mudah dan ringkas. Oleh kerana bulan Ramadhan akan menjelang tidak lama lagi, jadi saya mula memikirkan menu sesuai untuk hidangan Sahur. Di dalam bulan Ramadhan, saya tak mahu lama menghabiskan masa di dapur. Sangat rugi kerana inilah masanya yang patut kita rebut iaitu tawaran pahala yang berganda di bulan Ramadhan. Saya biasanya menyediakan menu nasi goreng untuk hidangan Sahur. Boleh klik di SINI. Keluarga saya memang tak suka makan nasi dengan lauk lauk bagai waktu Sahur. Mereka suka nasi goreng yang dihidangkan panas panas sahaja. Jadi hari ini, saya nak kongsikan resepi nasi goreng Kampung yang sangat mudah dengan menggunakan perencah nasi goreng kegemaran kami sekeluarga iaitu perencah nasi goreng Kampung SERI-AJI. Ianya sesuai untuk hidangan waktu Sahur. Di rumah kami memang sentiasa ada stok perencah nasi goreng SERI-AJI. Kenapa saya sukakan perencah nasi goreng SERI-AJI? Pertama kerana ianya perencah yang sudah lengkap perisanya. Sudah secukup rasa. Tak perlu nak menambah bahan lain. Kedua, kerana ianya mudah digunakan dan tangan pun tak comot kerana ianya berupa serbuk perencah kering. Hahaha dengan SERI-AJI sesiapa pun boleh menyediakan nasi goreng. Suami saya yang tak pandai memasak pun, boleh menyediakan nasi goreng menggunakan perencah SERI-AJI.
Berbalik pada cerita menu Sahur bulan Ramadhan, walaupun mahukan yang ringkas, kena pastikan hidangan yang disediakan berperisa dan sedap. Untuk menambah keenakan nasi goreng saya pada hari ini, saya letakkan bunga kantan yang dihiris halus. Di samping itu, saya meletakkan juga sayuran kacang panjang supaya hidangan nasi goreng kita menpunyai khasiat yang seimbang. Saya suka kacang panjang yang ranggup krup krap krup krap ketika dimakan. Jadi saya akan pastikan bunga kantan dan kacang panjang dimasak seketika sahaja supaya kekal rangup.
Serious nasi goreng Kampung saya hari ini sangat sangat sangat sedap dan menepati selera saya. Perencahnya secukup rasa, saya tak meletak apa apa bahan lain seperti garam dan serbuk perasa pun. Memang terasa sangatlah kampungnya. Hahaha bukan apa, kacang panjang yang krup krap krup krap dan bunga kantan terasa seperti nasi kerabu. Saya menjadi sangat nostalgia dengan kampung halaman. Sangat terubat rindu. Makan menambah nambah dah tak pandang kiri kanan. Juita, Boy dan Aween makan menambah nambah juga. Nasi goreng memang kegemaran saya tak kira pagi, tengahari atau malam. Jadi nasi goreng adalah menu pilihan saya untuk hidangan makan Sahur. Jika ingin sedikit kelainan, saya akan menggoreng ayam. Itu pun goreng garam kunyit sahaja. Tekak kami memang tak boleh menelan makanan yang berkuah waktu Sahur.
Jom layan resepi yang telah saya gunakan pada hari ini. Juga jangan lupa, melihat video yang saya sediakan di Instagram dan juga di youtube Azie Kitchen channel. Jangan lupa mencuba. Rugi kalau tak mencuba keenakan nasi goreng Kampung SERI-AJI yang saya kongsikan hari ini.
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 mangkuk nasi putih - 2 1/2 pot beras
1 mangkuk isi ayam
2 biji telur
1 paket perencah nasi goreng Kampung SERI-AJI
1 batang bunga kantan - hiris nipis
8 batang kacang panjang - hiris halus
Minyak masak
Bahan Tumbuk Kasar:
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan pula isi ayam dan dikacau sehingga ayam masak.
Setelah ayam masak, ketepikan bahan tumis, pecahkan telur dan biarkan seketika sebelum telur dikacau sehingga agak masak.
Masukkan nasi dan kacau rata. Masukkan kacang panjang, bunga kantan dan akhir sekali perencah nasi goreng Kampung SERI-AJI. Kacau rata. Bolehlah tutup api.
Sebelum dihidangkan, tabur bawang goreng. Selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment