Resepi Ayam Masak Ungkep!! | Tak tahu nak masak apa untuk berbuka hari ni? Jom cuba ayam masak ungkep (ungkep ni bahasa jawa kalau melayu maksud dia masa masak tutup) mmg sedap giler simple sgt jom cikedot..
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ?Tidak dijumpai
Ok bahan-bahan untuk sekor ayam:
4sb ketumbar
1sb jintan putih
sedikit cilipadi kalau nak pedas kalau xnak pedas xletak pon xpe
4ulas bawang merah bombay kecik lg wangi aku bg xontoh je gamba tu satu hehe
3ulas bawang putih
sebesar ibu jari kunyit dan halia ikut la kalau ibu jari ko besa kelapa nasib la hahha
ok rendam air panas dulu ketumbar dan jintan tos
masuk kan semua dalam belender
letak minyak dan sedikit air blender
Ok tumis kan 4 batang serai di titik bukan ditetek.. baca elok2.. tumis dalam kuali hitam lg sedap...
.ok tumis smpai naik bau kalau xnaik2 jugak ko naik tangga turun tangga buat 4 kali
Ayam mesti bersihkan dn potong jgn kecik2 sbb masak ni macam reneh bukan bijik benih reneh ni masak slow2 bertutup ok
Masukkan bahan blender tadi jangan masukkan blender sekali plak haha smpai die naik minyak
Sambil tu kacau-kacau kan
masukkan ayam...
Ok masuk kan 1 cawan 1/2 air yg ko masuk dalam blender tadi ade sisa-sisa kan godak2 tuang. Ok slowkan api biar dia mereneh.. ok mesti tutup baru dipanggil ungkep kalau ko xtutup. xjadi resepi ni pahem
Ok sekarang bukak tutup bila dah nampak kuah kering masukkan garam gula dan bahan perasa kalau ko guna xkira la ajinomoto ke ajinobasikal ke ikut ko..
Ok sedikit air asam jawa dalam 2 sudu besar.. tutup kejap, tunggu sebati.. kuah pekat
Siap!!.. pergh siap sedap woih...ko makan ni gerenti mak metua lalu ko xsedar betul...try la..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : Azlina Ina Fans
Jum Like : Resepi Tutorial Terbaek
No comments:
Post a Comment