Responsive Ads Here

Wednesday 24 May 2017

Ayam Masak Kurma Yang Sedap







Insya Allah lagi 2 hari kita akan melangkah ke bulan Ramadhan. Doakan agar kita dapat masuk ke bulan Ramadhan dan semoga ianya menjadi Ramadhan terbaik dalam hidup kita. Sesungguhnya harga syurga sangat murah di bulan Ramadhan. Sesiapa pun boleh membelinya. Inilah tawaran hebat yang Allah kurniakan untuk umat Nabi Muhammad SAW. Kuliah di Surau Ad Dhuha di mana Ustaz Mat Som menyebut Allah memanjakan umatnya di bulan Ramadhan. Mukmin yang tahu kelebihan Ramadhan, kalau boleh mahu setiap hari adalah bulan Ramadhan. Seandai manusia tahu apa yang ada dalam Ramadhan, pasti mereka mahu setiap hari adalah Ramadhan. Perbanyakkanlah langkah dan jalan jalan ke masjid. Orang yang seronok dengan kedatangan Ramadhan adalah dikira sebagai amal hati. Orang yang tidak suka dengan Ramadhan adalah dikira maksiat dan berdosa besar. 

Kita perlu merancang apa yang perlu dibuat di bulan Ramadhan. Berapa juz Al Quran yang mahu kita baca. Baca Al Quran dalam bulan Ramadhan akan dapat pahala wajib. Seperti mendapat pahala mendapat pahala bacaan Al Fatihah dalam solat. Membaca surah Al Fatihah dalam dan luar solat, pahalanya tak sama. Setiap satu huruf dapat 10 pahala didarab lagi dengan 70 bagi amalan wajib. Jadi kita kena rancang bagaimana untuk khatam Al Quran. 1 juz ada 10 helai. Setiap kali selepas solat 5 waktu, kita baca 2 helai. Satu hari dapat habis 1 juz. Ibadah sunat dapat pahala solat wajib. 

Teringat pesanan Ustaz Zul Ramli supaya memperbanyakkan doa pada kedua ibubapa hatta yang telah meninggal. Mereka seolah tangan menggapai memohon pertolongan. Teringat kepada arwah ibubapa yang telah mendidik saya. Mereka selain mengajar dan mendidik, juga menunjukkan contoh tauladan pada kami seperti rajin mengaji, solat secara berjemaah dsb. Malahan saya mengaji dengan arwah ayah sendiri. Sangat garang. Jika saya liat atau malas mengaji setelah dipanggil berkali kali, pasti yang akan singgah di belakang adalah penyapu lidi. 

Sekarang masuk bab resepi pulak. Lauk ini dimasak selepas Nana balik dari hospital. Jadi waktu sudah agak lewat petang. Matahari pun dah semakin gelap. Jadi saya agak tergesa gesa, terus menceduk dari kuali dan letak dalam pinggan untuk snap gambar hari ini. Jadi kuahnya kelihatan tidak berapa terbit minyak lagi ketika gambar ini diambil. Selepas itu, saya kemudian menyambung merenih kuah sehingga betul betul pecah minyak. Biasanya anak anak tak suka masakan kurma. Aween pernah minta suruh tukar menu bila diberitahu saya ingin memasak kurma. Tapi memang mengejutkan kerana masakan lauk kurma hari ini habis licin dengan sekali makan sahaja. Teringat semasa arwah ayah masih ada, arwah Bonda suka memasak Kurma Otak lembu. Ini adalah kerana tidak semua orang rajin dan pandai untuk mengerjakan kepala lembu untuk mendapatkan otaknya. Jadi kerana arwah ayah tahu, saya suka makan otak lembu, dia akan menyiangnya seorang diri. Selepas ayah meninggal, tidak ada lagi orang sanggup melakukannya. Sejak itu, saya juga tidak lagi makan masak kurma otak lembu. 

Jom layan resepi yang kami gunakan pada hari ini. Resepi tapi mungkin cara menyediakan berbeza antara seorang dengan yang lain...



Kurma Ayam 

Bahan bahan:
1 ekor ayam
5 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - belah 4 tapi jangan putus
2 biji ubi kentang 
1 biji buah tomato - belah 2
Rempah penumis - bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
3 sudu besar rempah kurma
1 kotak santan kotak - campur air secukupnya
Garam
Gula
Serbuk perasa
Asam keping
1 sudu kecil kerisik

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
1 inci halia

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dan bawang merah serta bawang putih yang dihiris sehingga kekuningan. 

Masukkan bawang merah dan halia yang dikisar. Kacau rata sehingga wangi. Masukkan rempah kurma. Kacau rata. Tumis sehingga rempah kurma terbit minyak. 

Masukkan ayam, bawang besar dan ubi kentang. Kacau rata dan biarkan sehingga ayam kecut dan naik minyak.



Masukkan santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan masak sehingga kuah pecah minyak. Masukkan garam, gula, kerisik dan asam keping. 

Akhir sekali, masukkan buah tomato. Setelah kuah naik minyak cantik, bolehlah ditutup api.




No comments:

Post a Comment