Responsive Ads Here

Tuesday, 14 March 2017

Mini Chicken Pot Pie Yang Mudah Dan Sangat Sedap





Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan padu pembaca semua pada blog Azie Kitchen. Alhamdulillah page view Azie Kitchen telah melebihi 102 juta. Terima kasih tidak terhingga. Ianya benar benar menyuntik semangat untuk saya terus menulis. Sebenarnya telah lama saya tak menyediakan kuih muih apalagi kuih kuih ala ala western gini. Resepi pun saya adaptasi dari Betty Crocker. Kadang kadang kita rasa malas untuk menyediakan pie kerana agak remeh untuk menyediakan pastri. Tapi dengan pot pie, sangat mudah dan yang penting sangat sedap. Saya sangat seronok kerana anak anak semua suka dan memberi komen yang ianya sangat sedap. Sekelip mata dah licin. Intinya bolehlah diubahsuai dengan memasukkan brokoli atau apa apa bahan lain seperti udang bagi menggantikan ayam. Pendek kata bolehlah diubahsuai mengikut bahan yang ada di dapur kita.

Tapi satu bahan yang wajib ada dalam menyediakan pot pie yang sedap adalah serbuk lada hitam berperisa Aji-Shio. Ianya memang secukup rasa kerana telah mengandungi bahan perasa serta lada hitam nya yang memberi rasa kepedasan yang sukar diungkap dengan kata kata. Tak perlu lagi memasukkan lain lain bahan perasa. Saya memang setia dengan jenama Aji-Shio untuk serbuk lada hitam atau serbuk lada putih.

Saya membuat sendiri Bisquick kerana tak jumpa original Bisquick mix di Giant. Saya juga tidak menggunakan chicken broth, sebaliknya hanya menggunakan air sahaja yang bila direbus ayam akan menjadi sedap rasa air rebusan ayam. Saya sangat sangat rekemen anda semua untuk mencuba resepi pot pie yang ringkas dan sedap ini. Rugi jika anda tidak mencubanya. Kalau beli di kedai, memang sangat mahal dan belum tentu rasanya sesedap yang disediakan sendiri di rumah. Jika anda ingin melihat dengan jelas cara penyediaannya, saya ada sediakan video. Boleh singgah di Instagram Azie Kitchen @aziekitchen untuk melihat video, juga video yang lebih panjang di youtube Azie Kitchen Channel. Di bawah ini juga, saya sediakan gambar langkah demi langkah untuk rujukan anda semua. 






Jom layan resepi yang sangat mudah dan yang penting sangat sedap. Boleh disediakan untuk hidangan petang. Selamat mencuba resepi ringkas untuk membuat pie versi pot pie. Jom layaan...




Mini Chicken Pot Pie

Bahan bahan:
I sudu besar minyak sayuran
2 keping dada ayam - potong kecil
1 biji bawang besar - cincang jadi � cawan
� cawan air rebusan ayam - guna air sahaja
2 cawan sayuran campuran
� sudu kecil garam halus
� sudu kecil serbuk lada hitam berperisa AJI-SHIO�
� sudu kecil daun thyme
1 cawan parutan cheese

Bahan pastri
� cawan Original Bisquick� mix - lihat resepi di bawah
� cawan susu segar
2 biji telur

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 190C. Spray loyang muffin dengan cooking spray. 

Panaskan minyak dalam kuali dan masakkan ayam dalam 5-7 minit sehingga ianya hampir masak. Masukkan bawang besar dan kacau seketika sebelum dituang sedikit air rebusan ayam. Masak hingga menggelegak. Saya hanya menggunakan air sahaja.

Masukkan sayuran campuran, garam, serbuk lada hitam berperisa Aji-Shio� dan daun thyme. Masak sehingga sebati. Sesuaikan rasa.






Tutup api dan biarkan dalam 5 minit sebelum dimasukkan parutan keju.





Di dalam bekas lain, satukan bahan pastri menggunakan whisk. Masukkan 1 sudu bahan pastri ke dalam bekas muffin. Masukkan � cawan bahan inti ayam. Dan akhir sekali tuang lagi 1 sudu besar bahan pastri di atasnya.








Bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga tidak melekat pada lidi. Sejukkan selama 5 minit. Dengan menggunakan pisau kecil, lalukan sekeliling pie dan keluarkan dari loyang. Sejukkan di atas rack selama 10 minit sebelum sedia untuk dinikmati.








Bisquick Mix

Bahan bahan:
1 cawan all purpose flour
1 1/2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam 
1 sudu besar mentega 

Cara cara:
Ayak gandum bersama baking powder dsn garam sehingga sebati. Masukkan butter ke dalam bahan tepung dan gaul sebati. 

Nota:
Boleh juga guna shortening atau minyak sebagai ganti mentega. Jika menggunakan mentega cair, pastikan ianya bergaul rata. 








No comments:

Post a Comment