Responsive Ads Here

Sunday 22 January 2017

Kerang Goreng Kacang Panjang Dengan Serbuk Lada Hitam






Teringat waktu saya baru baru mula bekerja, setiap pagi saya akan berkejar untuk membeli nasi lemak yang dijual di atas van kecil di hadapan pagar bangunan pejabat saya. Namun saya selalu kehampaan bila lauk kesukaan saya iaitu kerang digoreng dengan kacang panjang selalu kehabisan. Walaupun dah hampir 30 tahun berlalu, saya masih teringat ingat akan kesedapannya.

Dari situ, saya mula mereka resepi sendiri. Bila memasak sayuran, yang penting jangan terlebih masak dan mesti adanya serbuk lada hitam. Seperti serbuk lada putih, serbuk lada hitam kegemaran saya juga adalah AJI-SHIO� black pepper. Saya sukakan perisa lada hitamnya yang sangat mantap dengan kandungan garam serta MSG. Ianya mengbangkitkan aroma kepedasan lada hitam yang boleh menambahkan kelazatan apa apa jenis masakan. Saya akan memasukkan serbuk lada hitam sebagai topping sebelum dipadamkan api.




Selain itu, kerang mestilah menggunakan kerang segar yang direbus sendiri. Rebus kerang tak perlu menggunakan air. Selepas kerang dibersihkan, masukkan kerang ke dalam kuali dan nyalakan api. Tutup kuali dan biarkan seketika sebelum dibuka penutup dan dikacau rata. Bila kerang dah terbuka, bolehlah padamkan api. Sedia untuk dikopek isinya. Kebersihan dan kesegaran isi kerang lebih terjamin jika disediakan sendiri.




Jom kita layan cara menyediakan Kerang Goreng Dengan Kacang Panjang. Bahan bahannya ringkas dan cepat disediakan. Sebagai wanita berkerjaya, saya suka sesuatu resepi yang ringkas tetapi sedap di makan. Meh layan resepinya di bawah ini. Selamat mencuba.



Kerang Goreng Kacang Panjang Dengan Serbuk Lada Hitam
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1/2 mangkuk isi kerang
Secekak kacang panjang
4 ulas bawang putih - hiris
1 tangkai cili merah - hiris
Serbuk lada hitam AJI-SHIO� black pepper secukupnya
Garam secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan isi kerang dan kacau seketika.



Masukkan pula kacang panjang dan kacau rata sehingga kacang menjadi lembut. Nota: jangan terlebih masak, nanti hilang keranggupannya.
Masukkan serbuk lada hitam AJI-SHIO� black pepper dan garam secukup rasa. Akhir sekali, taburkan cili merah hiris. Sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment