Responsive Ads Here

Tuesday 7 February 2017

Resepi Bingka Roti Lazat!! (SbS)

Resepi Bingka Roti Lazat!! | Kalau ada roti lebih boleh cuba buat bingka roti ni. Mudah cepat. Sesuai buat makan satu family. Jom buat. 

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Resepi oleh : Let's Cook & Bake

Resepi Bingka Roti Lazat!!


Bahannya:

5 keping roti putih 

3 cawan santan /susu segar/susu cair

2 biji telur

3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan)

1 sudu kecil garam

1 cawan tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

2 sudu besar marjerin

Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan, tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam



Sementara tu kita blender baki 1 cawan santan, marjerin, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum. Blender jangan lama sangat cukup sekadar sebati semua



Blender sebati bahan tadi



Tuang bahan blender dalam roti yang terendam tadi



Kacau rata semua



Loyang ( 8'x8') sapu minyak dan alas baking paper. Kalau ada acuan bingka boleh guna juga sapu minyak / marjerin elak lekat.



Tuangkan adunan dalam loyang



Oven panaskan dulu dalam 8-10 minit. Bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt - 1 jam . Kalau suka permukaan atas garing sambung bakar hingga 1 jam.



Dah siap baru keluar dari oven.sejukkan dalam 2-3 jam baru potong



Bingka roti dah sejuk



Boleh potong bingka roti, sesuai buat minum petang, minum dengan air kopi teh panas...fuhhh masyukk!!

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


25 comments:

  1. kalau kukus bo;eh juga kan?

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum... dh try resepi ni tanpa derhaka... mmg sedap siap wat nega lg... tq empunya resepi, semoga dimurahkan rezeki

    ReplyDelete
  3. Dah Cuba buat alhamdullillah sedap lazat Dan disukai ramai.. Tgh baka bau dah pecah 1rmh.. Akibat nya smua beratur dpan oven..

    ReplyDelete
  4. dah msk tggu sejuk br potong. mmg wangi dn nmpak elok. tq share resipi

    ReplyDelete
  5. da cuba buat mmg menjadi.. terbaik.. terima kasih resepinya

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...terima kasih bg resepi ni. Semoga diberkati n dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm resepi kata 3cwan santan tp cara buat 2cwan sntan..mcmna tu

      Delete
    2. 2cwn santan utk rendam roti. Baki secawan santan tu campur sekali dgn bahan yg diblender tu. Jadi semua nya 3 cawan. Ada dlm resipi tu.

      Delete
  7. Kalau Santan kotak 1 kotak + 3 cwn air ke?

    ReplyDelete
  8. kalau bakar guna peiuk pembakar kat dapur gas brp lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 jam sahaja.Kalau nak permukaan garing 3jam

      Delete
  9. alhamdulillah saya buat menjadi. tapi jangan derhaka dgn respi ni. saya bakar menggunakan periuk nasi primada selama 35minit.bulan puasa ni dh banyak kali saya buat. memang mudah dan sedap.

    ReplyDelete
  10. Thanks utk recipe yg sedap ni. Sy baru lepas buat semalam, mmg menjadi. Alhamdulillah 🤩👍🏻

    ReplyDelete
  11. Tgh bakar dlm oven....harap2 menjadilah 😁

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah.. Sy dh try buat td. Nampak menjadi. Sedap jgk rasa dia. Cuma sy campur pisang lenyek skit. Pastu kurang kan sukatan gula. Tq ye share resepi.

    ReplyDelete
  13. Saya nak cubalah untuk bekal anak.. Nampak gmbar tu menyelerakan

    ReplyDelete
  14. Tengah bakar ni.. Hrp hrp jadi.

    ReplyDelete
  15. Sy mohon gune resepi ni ye.. tq

    ReplyDelete
  16. Klau xletak dlm peti, tahan brapa lama ye suhu bilik

    ReplyDelete
  17. Tengah membakar tu.. resepi mudah.. tgok mcm mnjdi je ..terima kasih utk ilmu ye.. smoga dimurahkan rezeki..minta halal ye puan

    ReplyDelete