Resepi Bingka Roti Lazat!! | Kalau ada roti lebih boleh cuba buat bingka roti ni. Mudah cepat. Sesuai buat makan satu family. Jom buat.
Bahannya:
5 keping roti putih
3 cawan santan /susu segar/susu cair
2 biji telur
3/4 cwn gula pasir (boleh kurang 1/2 cawan)
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar marjerin
Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap dengan 2 cawan santan, tekan sikit dengan sudu bagi roti terendam
Sementara tu kita blender baki 1 cawan santan, marjerin, telur,gula, garam, esen vanilla dan tepung gandum. Blender jangan lama sangat cukup sekadar sebati semua
Blender sebati bahan tadi
Tuang bahan blender dalam roti yang terendam tadi
Kacau rata semua
Loyang ( 8'x8') sapu minyak dan alas baking paper. Kalau ada acuan bingka boleh guna juga sapu minyak / marjerin elak lekat.
Tuangkan adunan dalam loyang
Oven panaskan dulu dalam 8-10 minit. Bakar dalam oven 180 degree (oven kecil 170 degree) selama 45 mnt - 1 jam . Kalau suka permukaan atas garing sambung bakar hingga 1 jam.
Dah siap baru keluar dari oven.sejukkan dalam 2-3 jam baru potong
Bingka roti dah sejuk
Boleh potong bingka roti, sesuai buat minum petang, minum dengan air kopi teh panas...fuhhh masyukk!!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
kalau kukus bo;eh juga kan?
ReplyDeleteassalamualaikum... dh try resepi ni tanpa derhaka... mmg sedap siap wat nega lg... tq empunya resepi, semoga dimurahkan rezeki
ReplyDeleteDah Cuba buat alhamdullillah sedap lazat Dan disukai ramai.. Tgh baka bau dah pecah 1rmh.. Akibat nya smua beratur dpan oven..
ReplyDeletedah msk tggu sejuk br potong. mmg wangi dn nmpak elok. tq share resipi
ReplyDeleteda cuba buat mmg menjadi.. terbaik.. terima kasih resepinya
ReplyDeleteAssalamualaikum...terima kasih bg resepi ni. Semoga diberkati n dimurahkan rezeki.
ReplyDeleteDlm resepi kata 3cwan santan tp cara buat 2cwan sntan..mcmna tu
Delete2cwn santan utk rendam roti. Baki secawan santan tu campur sekali dgn bahan yg diblender tu. Jadi semua nya 3 cawan. Ada dlm resipi tu.
Deletefirst nak try...
ReplyDeleteKalau Santan kotak 1 kotak + 3 cwn air ke?
ReplyDeletekalau bakar guna peiuk pembakar kat dapur gas brp lama?
ReplyDelete2 jam sahaja.Kalau nak permukaan garing 3jam
DeleteSy mohon guna resepi ya
ReplyDeletesaya share resepi.tq
ReplyDeletealhamdulillah saya buat menjadi. tapi jangan derhaka dgn respi ni. saya bakar menggunakan periuk nasi primada selama 35minit.bulan puasa ni dh banyak kali saya buat. memang mudah dan sedap.
ReplyDeleteThanks utk recipe yg sedap ni. Sy baru lepas buat semalam, mmg menjadi. Alhamdulillah 🤩👍🏻
ReplyDeleteMohon share ya...tqvm
ReplyDeleteSaya cuba resepi ini.
ReplyDeleteTgh bakar dlm oven....harap2 menjadilah 😁
ReplyDeleteAlhamdulillah.. Sy dh try buat td. Nampak menjadi. Sedap jgk rasa dia. Cuma sy campur pisang lenyek skit. Pastu kurang kan sukatan gula. Tq ye share resepi.
ReplyDeleteSaya nak cubalah untuk bekal anak.. Nampak gmbar tu menyelerakan
ReplyDeleteTengah bakar ni.. Hrp hrp jadi.
ReplyDeleteSy mohon gune resepi ni ye.. tq
ReplyDeleteKlau xletak dlm peti, tahan brapa lama ye suhu bilik
ReplyDeleteTengah membakar tu.. resepi mudah.. tgok mcm mnjdi je ..terima kasih utk ilmu ye.. smoga dimurahkan rezeki..minta halal ye puan
ReplyDelete