Responsive Ads Here

Thursday 20 April 2017

Cara Membuat Telur Masin Sendiri Yang Lebih Sedap





Saya memang penggemar tegar telur masin terutama bahagian telur kuning. Adoi bahagian yang memang tinggi kolesterolnya. Jika makan di hotel, saya akan ke bahagian poridge yang diletakkan telur masin sebagai lauk untuk nasi air. Sejak kecil memang keluarga saya menyediakan sendiri telur masin menggunakan telur yang dikutip segar dari reban itik belakang rumah. Kami menggunakan bekas kaca besar untuk membuat telur masin. Telur dimasuk berperingkat peringkat bagi memastikan telur tidak masin secara serentak. Setiap batch telur ditandakan dengan tanda berbeza. Zaman dulu, saya guna arang untuk menanda pada telur. Bila pindah ke KL, saya pernah juga menyediakan telur masin sendiri menggunakan telur yang dibekalkan kakak dari kampung.  







Zaman dulu, saya jarang merebus telur masin. Bila nak makan telur masin, saya akan basuh dan masukkan dalam periuk nasi ketika airnya hampir kering. Maklum ketika itu, masak nasi secara manual menggunakan dapur kayu. Tapi sekarang dah guna periuk elektrik, boleh jer telur dimasukkan terus sewaktu memasak nasi. Saya juga ada baca petua, yang telur masin boleh direbus sekali gus dan disimpan dalam peti ais. Bila nak makan, rendamkan seketika dalam air panas. Atau boleh juga telur masin yang belum direbus disimpan dalam peti ais. Ianya dapat mengelak telur kita menjadi terlebih masin jika dibiar lama terendam dalam air garam. 

Jom layan cara saya menyediakan telur masin. Ianya menggunakan telur itik segar yang saya beli dari Restoran Mabiq di SINI.




Telur Masin Sedap
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
5 biji telur itik - bersihkan
5 sudu besar garam kasar - 1 sudu bagi setiap biji telur
1 liter air atau secukupnya

Cara cara:
Masak garam dengan air sehingga garam hancur dan biarkan ianya sejuk. Setelah sejuk, dituang air garam ke dalam bekas yang telah dimasukkan telur sehingga telur tenggelam. Biarkan selama 10 hari, telur masin sedia untuk digunakan. 

Nota:
Bagi setiap 1 biji guna 1 sudu besar garam kasar. 

Jemur dulu telur dalam 1-2 hari supaya telur masin yang terhasil lebih sedap dan gebu. 

Jika ingin memasukkan telur itik yang baru dalam bekas tersebut, tandakan telur yang baru seperti tanda X bagi menandakan batch telur yang kedua. Petua ini hanya jika menggunakan bekas yang sama. 






No comments:

Post a Comment