Responsive Ads Here

Friday 23 September 2016

Resepi Paru� Berempah!!


Bahan-bahannya:


  • 500gm paru-paru - rebus paru hingga empuk dan dihiris-hiris sekeping
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 batang serai di hiris ambil bahagian kepalanya
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 2 sudu teh biji lada hitam
  • 2 sudu teh biji ketumbar
Tumbuk bahan-bahan di atas dan gaulkan pada paru yang sudah di rebus dan hiris sekeping. Perap dalam 1 jam sebelum digoreng
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • Secubit gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk mengoreng


Cara penyediannya:


  1. Panaskan minyak secukup untuk mengoreng paru-paru yang sudah di rempah dan di perapkan.
  2. Sajikan dengan daun salad and timun hiris bersama cili sos untuk cicahannya.


Sos Cilinya:


  • 4 sudu besar cili kisar atau boh
  • 1 mangkuk air assam jawa (segengam asam)
  • 3 ulas bawang putih di titik saja
  • 1 sudu besar cuka
  • Garam & gula secukup rasa


Cara penyediaannya:


  1. Masak sos cili nya bersama air asam, cuka dan letakkan bawang putih yang dititik.
  2. Bila ia mendidih, letakan garam & gula secukup rasa.
  3. Selamat mencuba!!


Oleh : Joha Hassan
Resepi Paru� Berempah!!

Resepi Paru� Berempah!!

No comments:

Post a Comment