Resepi Pari Panggang Ala Restoran!! | Resepi pari panggang ala restoran.. follow resepi untuk resepi lengkap.. selain pari bole gunakn juga ikan lain..
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ?Lemari Cik Chinta
Bahan-bahan yang saya gunakan:
10biji bawang merah
10 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2 bji tomato
2 biji lada besar
serai dalam 3-6 batang bergantung dengan sizenya..
cili kering dalam 2 genggam
sedikit belacan..
blend semua ni..
Panaskan minyak masukkan bahan blend, asam, gula, garam, aji
Bila da naik minyak masukkan daun limau purut.. bila daun dah layu bole matikn api..
Pes ni memang banyak so boleh letak dalam peti untuk kegunaan hari2 esok.. nak buat malam ni memang sesuai so esok tinggal beli pari dan bakar je
Buat mcm ni.. letakkan pes kat atas bawah depan belakang & tutup daun pisang tu.. saya lapis lagi dengan foil.. jadi xde air ikan tu nanti terkeluar
Lepas tu lekat kat kuali & tutup.. guna api perlahan biar air-air ikan tu terkeluar secara perlahan-lahan
Siappp..!!
Ikan pari yang dah siap masak.. saya suka lembab-lembab macam ni.. kalau suka yang kering boleh panggang x payah tutup kuali ye..
Lepas tu perah limau.. memang nasi 2 3x tambah.. heheheeh
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
No comments:
Post a Comment