Responsive Ads Here

Sunday 2 July 2017

Roti Jala dan Kari Ayam Yang Sedap







Roti jala adalah merupakan hidangan kegemaran anak anak saya. Mereka boleh dikatakan sangat expert dalam menyediakan roti jala dan kuah kari ayam sedap untuk dimakan bersama roti jala. Jadi bila mereka menyediakan roti jala, memang saya tak perlu masuk dapur. Saya cuma perlu tunggu ianya siap dihidangkan sahaja. Yang lagi best, bila menyediakan roti jala, semua anak anak termasuk Boy akan turut sama menolong di dapur berganding untuk membuat kuah kari, menjala, melipat roti yang telah siap dijala. 

Kari ayam untuk dimakan dengan roti jala mestilah sedikit pekat, baru kaw kaw. Tak boleh seperti kuah kari biasa yang dimakan dengan nasi. Saya harus mengakui yang saya pun kadang kadang gagal menghasilkan kari ayam untuk dicicah dengan roti jala. Ianya secukup kepekatannya tapi masih terbit minyak. Guna serbuk kari dan bawang yang agak banyak. Ubi kentang juga membantu memekatkan kuah kari. 




Jom layan resepi yang saya kongsikan semula di bawah ini untuk mudah dijadikan rujukan. Boleh klik di SINI dan di SINI untuk 2 resepi berbeza sebelum ini.




Roti Jala 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak
1 biji telur
2 1/2 cawan susu segar
Secubit garam
Pewarna kuning telur

Kisar semua bahan di atas menggunakan blender. Sedia untuk dijala. 


Kari Ayam

Bahan bahan:
Isi ayam secukupnya
1 1/2 biji bawang besar - hiris
6 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
10 sudu besar serbuk kari
1 kotak santan kotak
4 kotak air
2 biji kentang - potong kecil
Daun kari
Asam keping
Rempah 3 sekawan - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara cara:
Panaskan minyak yang secukupnya. Tumis rempah 3 sekawan sehingga wangi dan bawang serta halia yang dihiris.  

Masukkan rempah kari dan dikacau rata sehingga wangi dan masukkan sedikit air. 

Masukkan daun kari, isi ayam dan ubi kentang. Kacau rata sehingga ayam masak dan bahan tumisan pecah minyak. 

Masukkan santan dan air. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat dengan api perlahan. Masukkan garam, asam keping dan gula. Sesuaikan rasa dan boleh ditutup api. 

Selamat mencuba...




  


No comments:

Post a Comment